Wasbare wattenschijfjes: afvalvrij snoetenpoetsen

Afval is stom. En mega onnodig ook soms. Wanneer het over wattenschijfjes gaat, bijvoorbeeld. Niet alleen ’t maken van die schijfjes kost grondstoffen en energie, maar ook de verpakking en logistiek hebben impact op ’t milieu. En de afvalverwerking, wanneer je al die schijfjes dag na dag met een sierlijk boogje in de prullenbak keilt. En het plastic flesje waar je tonic/reinigingsmelk/micellair water/lotion (doorhalen wat niet van toepassing is) in zit. Kan ook anders hoor!

Sinds een paar jaar gebruik ik wasbare ‘wattenschijfjes’. Van bio-badstof. In combinatie met kokosolie uit bij voorkeur een glazen pot. Want glas kan eeuwig worden gerecycled. Ik ben héél enthousiast over deze combi! Stond ik eerst nog wel eens verwoed en met het zweet op m’n bovenlip te boenen op m’n panda-ogen, zo smelt m’n make-up nu als sneeuw voor de zon weg. Eerlijk waar. Dus ik dacht: misschien is ’t ook wat voor jou, you bloglezer you.

Stappenplannetje, komt’ie:

 • Maak je wattenschijfje nat met warm water
 • Haal ‘m even royaal door je pot met kokosolie
 • Veeg met het wattenschijfje over je linkeroog
 • Veeg met het wattenschijfje over je rechteroog
 • Doe dat effies opnieuw met een nieuw wattenschijfje voor de rest van je gezicht
 • Klaar.

Ik heb zelf een klein waszakje (zo eentje waar je bh’s in wast) in de badkamer hangen waar ik ze na gebruik in doe. Want dat is wel een must, zo’n zakje. Anders eet je wasmachine de schijfjes op. Ik weet dat, omdat ik een keer een wasmachinemonteur heb moeten laten komen omdat onze wasmachine het uitgilde bij elke wasbeurt. Na lang graven en wroeten in de masjien stond de beste vent met een van mijn wasbare zoogcompressen tussen duim en wijsvinger me heel vragend aan te kijken. “Wat is dit?”. Ik legde uit dat deze lapjes stof dienden voor het opvangen van moedermelk. Voor als je borstvoeding geeft en je borsten niet zindelijk zijn. Hij keek me aan alsof ‘ie net geboren was, en viste vervolgens nog vierenhalf zoogcompres uit de machine. Ik raad dit niemand aan.

ANYHOE: de wasbare wattenschijfjes. Die raad ik je dus wel aan. Van ganser harte. Want dat scheelt echt heul veel afval en dat is een goed ding. Ik heb ze zelf gekocht bij LanaLuna, en die bevallen top. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken als je een beetje kunt naaien! Da’s helemaal leuk. Lap badstof halen op de markt en je kunt je lol op.

M’n afvalvrije badkamerstash: zelfgemaakte deodorant (hierover later meer) en rhassoulklei op links, wasbare wattenschijfjes en kokosolie op rechts!

XXX

8 reacties

 1. Ik gebruik een combinatie van 1 deel vloeibare kokosolie en 1 deel rozenwater. Uit glazen flessen. Werkt prima bij mascara van plm. 10 euro, maar totaal niet bij die van 35 euro. Maar ja die heb ik afgelopen week gekocht dus maak ik maar een oud flesje gekochte remover op.

  1. Ohja, rozenwater hoor ik meer goeie dingen over ja! En maak je je wattenschijfje dan van tevoren wel nat met warm water? Dat scheelt bij mij wel echt een hoop – qua boenen 🙂

 2. Hier ook fan van wasbaar! Leuke tip! Maar… helaas spruw, dus alle bamboe pampers en zoogcompressen moeten op 95, en dag vinden ze niet leuk! Dus helaas aan de wegwerp, en ze vliegen er doorheen! Of heb je nog zo’n goede tip?

 3. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 4. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too fantastic.
  I really like what you have acquired here,
  certainly like what you are saying and the way
  in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it
  sensible. I can’t wait to read much more from you.

  This is actually a great site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *