Wasbare luiers zijn de shit

Gut wat leek het me goor van tevoren. Ik zag mezelf al helemaal staan, met het zweet op m’n voorhoofd tot aan m’n ellebogen in een tobbe met hydrofiele lappen en stront. Klonterende, meurende stront – die onder je nagels gaat zitten en waarvan de luft zich in je poriën nestelt, zodat je er nog de hele dag van kunt nagenieten.  En iedereen om je heen ook. Toen Tim me tijdens m’n zwangerschap voorstelde om wasbare luiers te gaan gebruiken stuurde ik ‘m dus nog net niet met pek en veren de stad uit, maar veel scheelde het niet.

Wat denk je? We zijn toch wasbaar gaan luieren. En eerlijk: ik ben er heel erg content mee wel. De ommeslag kwam tijdens een bezoek aan een Natuurlijk Ouderschapscafé hier in Leeuwarden. Daar stonden twee mevrouwen heel enthousiast te wezen over wasbare luiers. Wat me het meest bijbleef van hun uitgebreide uitleg, is dat poeppoetsen dus niet hoeft. Hallellujah, praise de mensen die inlegvellen hebben uitgevonden.

Die wasbare luiers van nu zijn, net als Pokémon dat doen, hartstikke geëvolueerd. Laten weken is verleden tijd, kak weggooien is het helemaal. Want welk soort luiersysteem je ook kiest: de babystront kun je gewoon opvangen met een biologisch afbreekbaar inlegvel, dat je vervolgens sierlijk in de prullenbak deponeert. Of in de wc. Maar net waar je zin in hebt. Doe-hoei, poep. Lat0r!

Als muziek in m’n oren, klonk me dat. En bij het zien van de snoezige kleurtjes en printjes, was ik zo om als je maar om kunt zijn. Maar dan begint de shit pas (hehehehe). Want welk soort luiertjes ga je gebruiken dan? Eendelig? Tweedelig? Voorgevouwen? Of ga je zelf heel ijverig origami lopen bedrijven met hydrofiele luierdoeken? Keuzes, keuzes. Ik ben daar slecht in, in keuzes.

Tal-loze soorten en maten en systemen heb je. Om helemaal lijp van te worden. Vooral als je vervuld bent van hormonen die, op z’n zachtst gezegd, niet je meest geduldige en bedachtzame ik naar boven brengen *kuch*. Driewerf hoera voor de vent waardoor je je hebt laten bevruchten, want hem kun je er lekker wat nuttigs van laten vinden en zeggen. Jij knikt of schudt en googlet nog ‘ns wat. 

Wij kozen voor tweedelig. Wat zoveel inhoudt dat je luiers en losse overbroekjes gebruikt. Die overbroekjes hoeven niet na één keer gebruiken in de was, en dat is mooi. Want zo slijten ze dus veel minder snel dan eendelige luiers, die je in z’n geheel na gebruik in de wasmasjien mikt. Ik nam ze wel ‘ns mee onder de douche om ze daar even met de hand uit te spoelen. Kneepje Neutral-douchegel d’r op, even van je hutsefluts en huppekee. Schoon. De luiertjes die wij hebben zijn van bamboe, dat bekend staat om z’n huge ass (hehehehe) absorberende werking. Wel zo handig, voor ’n luier.

’t Allermooiste aan het hele wasbare gebeuren vind ik de ongelooflijke shitload (hehehehe) aan afval die je bespaart. Zo’n 600 kg. En dat je dus met je luierwasjes heel keurig bezig bent – milieu-gewijs. ‘JA MAAR JA MAAR AL DIE ELEKTRICITEIT EN WATER DIE HET KOST DAN, OM DIE SHIT (hehehehe) TE WASSEN?!’, hoor ik je denken. Ja, nee. Zélfs met dat allemaal meegeteld, waspoeder, alles, zelfs dan is wasbaar luieren een heel stuk duurzamer en liever voor de wereld dan wegwerp. Want je CO2-uitstoot is dik 2,5 keer minder dan bij wegwerp. Ik was zo om de dag een luierwas. Goed te doen, hoor. Het drogen duurt, vooral in de winter, wel takke lang. We hebben geen droger, vandaar. In de zomer, als ze buiten in de zon hangen, zijn ze binnen een poep en een scheet droog (hehehehe).

De wasbare luiertjes kosten maar een keer energie in het productieproces, en dan gaan ze mee tot je nageslacht zindelijk is. Wat je weg keilt moet weer helemaal opnieuw gemaakt worden. Elke. Keer. Weer. Een eindeloos doorgaand productieproces, maar ook eindeloos lopen leuren met pakken pampers. Mij niet gezien, joe.

Met wasbaar luieren bespaar je niet alleen veel afval, maar ook heel veel geld. Zo’n €600, hebben we uitgerekend. Ook mooi: de tweedehands markt voor wasbare luiers is alive and kicking, dus je raakt ze ook prima weer kwijt.

Zindelijk worden gaat trouwens een stuk vlugger bij wasbare luier-kindjes, heb ik me laten vertellen. Omdat ze in een wasbaar luiertje veel beter voelen wat ze doen, en zich dus gauwer bewust zijn van poepen en piesen. Liv deed toen ze acht maanden was haar eerste plas op het potje. Kweenie of ik dat aan de luiers kan danken, maar hee. Ik dacht ik drop dit gegeven gewoon even.

Mmmmmmdus. Lief voor de wereld en lief voor je portemonnee en lief voor de kont van je baby want ze zijn zo lekker zacht. HET IS EEN KLASSIEKE WIN-WIN-WINSITUATIE IS WAT IK JE BROM.

13 reacties

 1. & geen chemisch spul aan de billen van je baby! In de winter hangen de luiers hier over de verwarming die toch al aan staat, zo droog! Wij hebben de luiers bewaard en nu zit onze tweede telg er in, dubbel de voordelen! Leuk om te lezen!

  1. Precies! Ook dat nog ‘ns inderdaad! Over de verwarming gaat inderdaad een stuk sneller. Als je de luiers twee keer gebruikt bespaar je inderdaad nóg veel meer afval en geld. Super nice! Thanks 🙂

 2. Leuke blog! En ja, keuzes, keuzes, keuzes! En heel erg veel info!
  Wellicht had het je een hoop tijd gespaard als je alles op 1 plek had kunnen vinden. Dat vond ik in de tijd dat ik me verdiepte in wasbare luiers. Daarom ben ik Sterk voor Wasbaar gestart, een onafhankelijk initiatief dat het gebruik van wasbare luiers stimuleert door de bekendheid te vergroten, het imago te verbeteren en de drempel te verlagen.

  Eind januari van dit jaar heb ik een onafhankelijk platform gelanceerd over wasbare luiers: WasbareluierWereld (www.wasbareluierwereld.nl); je vind er onafhankelijke informatie over wasbare luiers, ervaringsverhalen van ouders, heldere infographics, handige overzichten van alle webshops en merken in NL en meer!

  Blogs zoals deze geven weer meer (positieve) bekendheid aan wasbare luiers en dat hebben we nodig! Top dus 🙂

  1. Super goed initiatief, Sjouke. Dat scheelt inderdaad een hele hoop tijd en onderzoek. Ik zal geïnteresseerden er zeker naar doorverwijzen!

 3. Sounds good!
  Het enige dat me nog tegenstaat is dat het hele gevaarte (overbroekje, luierding zelf, inlegvel) alles bij elkaar een stuk groter lijkt te zijn dan een pamper. Op jouw foto’s lijkt het ook een enorm ding. Moet je je kindje dan grotere broekjes aantrekken of vind jij dat nog wel meevallen?

  1. Hoe groter je kindje wordt, hoe meer het in verhouding komt met het kind. De eerste 11 maanden heeft mn zoontje vooral harem of jogging broekjws gedragen. Zit nog lekkerder ook (naar mijn idee).

  2. Het is inderdaad een dikker pak dan een wegwerpluier. Grotere broekjes heb ik nooit hoeven kopen, omdat ze echt wel meestretchen. En zó dik is dat pak nu ook weer niet, zeg maar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *