Gastblog Tim: DIY traphekje

DELEGEREN KAN JE LEREN. Ha, nee, grapje hoor. ’t Is niet vanwege luiheid, dat ik Tim vroeg om een gastblogje te schrijven. Puur vanuit sharing-is-caring-oogpunt. Want dit is super tof en misschien heb je er wat aan. Tim z’n homemade barndoor traphekje van pallethout!

We zijn hier in huis nogal van het zelf maken. Kleertjes, kasten, deodorant, mandjes, deuren. Vinden we leuk. Ik haak en brei graag en vind het ook lekker om als een heks, al roerend in een pruttelpot, zelf cosmetica te brouwen. Tim (what’s in a name) kan enorm goed timmeren. Manusje van alles, die vent van mij. Overdag is hij singer-songwriter, gitaarleraar en thuishulp, maar ’s avonds jongehee! Dan verandert ‘ie in Tim Timmer. Timmer Tim. TimmerdeTimTim. Nougoed.

Liv is dus sinds een tijdje mobiel. Klauteren enzo, die ongein allemaal. Hartstikke leuk, maar hee, je moet ook wel eens de was ophangen of poepen, en dan is het wel zo fijn als je haar even niét minutieus in de gaten hoeft te houden. Wat doe je dan? Juuuuuuuuuuist. Dan maak je een traphekje. Gewoon zelf. Easy peasy. Tim vertelt hoe!

 

[Jos Brink aan] Dag lekkere geitenbilletjes van me. Nou, hehhh, zo, dus, hmja. [/Jos Brink uit]. Zoals Marilyn net vertelde duik ik zo nu en dan de schuur in om wat te knutselen en kom dan verbazingwekkend genoeg toch weer boven water met wat leuks. Zo zonder opleiding in houtbewerking. Het geeft me vaak ontspanning om zo onbezonnen met hout bezig te zijn. Vooral als het de combinatie van afval- en hergebruikt hout is. Mijn moeder is zo een mafkees die, na mijn gedropte timmermansideeën, vol enthousiasme op het fietsje stapt en langs bedrijven gaat die afgeschreven pallets wegdoen. M’n stiefpa staat voor hij het weet met een aanhanger pallets in te laden. Ik hou van jullie 😉

Omdat onze kleine zuigeling als een veteraan door het huis tijgert, werd het tijd voor wat aanpassingen. De eerste was toch wel het trapgat, want het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat ze als een brokkenpiloot naar beneden vliegt. Wiehhhhhh. Onee, AU! Enfin, hier komtie. Zo kort mogelijk, zodat je eventueel zelf ook snel aan de timmer kan.

De checklist met benodigdheden. En m’n eerste flat lay ooit, ha!

Pull apart a pallet!
Allereerst. Ik heb het pallethout van drie pallets gebruikt, die gelukkig al uit elkaar in m’n schuurtje lagen. Want ook al heb je er handigheid in, kan het soms toch best lastig zijn de pallets uit elkaar te krijgen, zonder dat je alle planken naar de gallemiezen helpt. Ik zal jullie niet vermoeien met een uitleg over het ontleden van een pallet, want daar zijn genoeg youtube-filmpjes over. Ik gebruik enkel de klauwhamer en een stukje hout om op het nog te gebruiken pallethout te slaan zonder dat het beschadigt. Hierzo een optie met zo min mogelijk fancy gereedschap. Wees gerust, er zijn makkelijkere manieren te vinden.

Meten is weten!
Ik heb de volgende maten voor ons trapgat gebruikt. Met een handzaag heb ik de planken op maat gemaakt, maar dit kan natuurlijk ook met meneer decoupeer.

  • De acht staande latten zijn 65cm hoog en, doordat ik het afvalhout van drie pallets heb gebruikt, tussen de 6,5 en 7,5 cm breed.
  • De twee liggende planken zijn 90cm bij 9cm.
  • De diagonale plank kom ik later op terug.

Schuurfeest!
Alle planken op maat? Yeahhh, tijd voor meer machinaal werk. De schuurmachine erover. En misschien nog even met een handschuurpapiertje voor het fijne werk, zodat die grijpgrage huppel niet splinters kan verzamelen. Stel je workmate op een fijne werkhoogte af voor een ergonomisch verantwoord schuurpartijtje.

(boortje van 3mm voor het hout en voor de muur)

Het scharnierpunt.
Een van de 8 staande latten gebruik je om aan de muur te bevestigen, waaraan het deurtje uiteindelijk vast komt met scharnieren. Een makkelijke manier om deze plank aan de muur te bevestigen is door eerst 4 gaten voor te boren in de plank. Als je dan de plank tegen de muur aanhoudt met de waterpas, kun je met je potlood of een schroevendraaier of iets anders wat door de gaatjes past de punten markeren op de muur waar je gaat boren. Als je de muurpluggen na het boren hebt geplaatst kun je de plank vastschroeven. Ik heb de schroefmaat 4.0×50 aangehouden en voor de scharnieren 3,5×20. Je kan ervoor kiezen om wat constructielijm tussen de plank en de muur te doen voor dat beetje extra gemoedsrust 😉 altijd fijn.

Knock, knock, who’s there?
Dan is de deur aan de beurt. Ik had nu nog 2 liggende planken van 90 cm en 7 staande planken van ongeveer 7 cm. Ik ben begonnen met het fabriceren van een venstervorm. De winkelhaak stond niet op de checklist, maar die kun je gebruiken om de hoeken 90 graden te maken.

Onder het mom van “make it up as we go” ben ik met de staande planken dus van buiten naar binnen gaan werken met niet meer dan 6,5cm tussen de verticale spijlen. (afb2)
Ik wist hier dus pas dat ik 7 verticale spijlen nodig had, guilty 😀 Mocht ik tekort komen zou er in de krochten van m’n schuurtje nog wel een latje te vinden zijn. De schroefmaat die ik heb gebruikt is 4.0×30. Anyway, alles weer voorgeboord, gelijmd en vastgeschroefd? Op naar het laatste deel.

Pracht en praal, zo diagonaal.
De diagonale plank geeft natuurlijk HET karakter aan dit boerderijdesign. Helaas had ik even niet een plank die lang genoeg was om aan beide uiteinden uit te komen, dus zoals je op de foto ziet, valt deze plank ruim binnen het hekje. De maten op de tekeningen zijn wel gebaseerd op een mooie aansluiting op de zijkanten. Het schuin aftekenen is in principe heel simpel. Je legt een plank schuin over het deurtje heen, tekent hem af (zie verticale streepjes op de afbeelding), zaagt hem af en bevestigt hem tussen de twee horizontale planken.

Mocht je kleine nou al flink behendig zijn, is het raadzaam om de diagonale balk achterwege te laten. Je wil natuurlijk niet dat de mini via die balk over het hekje heen klimt!

We zijn er bijjna, we zijn er bijjna!

Pas nadat ik de schuine plank had geplaatst ben ik gaan kijken op welke diepte de scharnieren moesten komen om hem zo mooi mogelijk aan te sluiten op de balk van de trap. In ons huis is alles redelijk scheef, dus dit deed ik wat op gevoel en zoals je op het eindresultaat kan zien heb ik een ongebruikelijke manier voor het monteren van de grendel. De schuif aan de binnenkant van de deur en de sluitlus aan de buitenkant van het trapgat. De schroefmaat is hiervoor, net als de scharnieren 3,5×20.

Gouden tip: mocht je zelf zoiets gaan maken, bekijk wel even de wettelijke eisen voor een babyhekje. Je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor de veiligheid als je besluit iets soortgelijks te doen voor je spruit. Wees alert op de toepassing van de diagonale lat. Als je kleintje behendig genoeg is om via die balk over het hekje heen te klimmen, dan kun je ‘m natuurlijk beter achterwege laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *